Cafeïne in koffie
Koffiebonen bevatten van nature cafeïne.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn.
De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Wat is cafeïnevrije koffie?
Koffie zonder cafeïne, ook wel deca koffie genoemd. Voor wie van koffie wilt genieten, kopje na kopje, maar zonder de opwekkende werking van cafeïne.
Cafeïnevrije koffie is niet 100% cafeïnevrij
In de Europese Unie mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen nog maximum 0,1% cafeïne bevatten (= 2 tot 4mg cafeïne/kop). Het effect op je slaap of concentratie is verwaarloosbaar. Een 'gewone' kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne.
Hoe krijg je gedecafeïneerde koffie?
Om cafeïnevrije koffie te bekomen moeten de bonen gedecafeïneerd worden. De cafeïne wordt uit koffie gehaald door een bepaalde methode, dat gebaseerd is op het weken van koffiebonen in water waardoor de cafeïne oplost.
Daarna volgt de extractie van de cafeïne door een oplosmiddel of geactiveerde koolstof.
Proces
Bij The JAVA Coffee Company, twee methodes om onze koffies te decafeïneren. De groene koffie (ongebrand) gaat hiervoor naar een externe firma in Duitsland die onze koffie cafeïnevrij maakt.
1) CO2 methode
De koffiebonen worden cafeïnevrij gemaakt volgens de CO2 methode. De koffiebonen worden in water gedompeld waardoor ze zwellen en de cafeïne ‘mobiel' wordt. Daarna wordt met koolzuur (CO2) onder zeer hoge druk en lage temperatuur de cafeïne opgelost. De bonen worden daarna gedroogd waardoor de CO2 verdampt. De kritische koolzuur methode is een milieuvriendelijke manier van decafeïneren.
2) DCM-methode
De koffiebonen worden cafeïnevrij gemaakt volgens de DCM-methode. Hierbij wordt DiChloorMethaan (DCM) als extractiemiddel gebruikt. De ongebrande koffie wordt geweekt in water met dichloormethaan (DCM). Dit is een koolwaterstof dat cafeïne aan zich bindt. Na het weken worden de bonen meerdere malen uitvoerig gewassen. Daarna worden de bonen gestoomd, gedroogd en gekoeld. Het laatste onderdeel van het decafineerproces is het branden van de bonen. Dit verwijdert eventuele achtergebleven restjes van het dichloormethaan, waarna de koffie klaar is om te worden verpakt.